Slideshow CK

Vukovar
Vukovar
Kutjevo
Vojarna 123. brigade Požega

Međunarodna kulturna suradnja Trenkovi panduri - Mijat Tomić 30.06.-02.07.2017.

Od 30. lipnja do 02. srpnja 2017. održana je Međunarodna kulturna suradnja Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ i Hajdučke družine Mijat Tomić u Tomislavgradu. Ovim projektom Trenkovi panduri i Hajdučka družina Mijat Tomić učvršćuju kulturnu suradnju, njegujući povijest Hrvatskog vojnika i naroda u Slavoniji i Bosni i Hercegovini.

Hajdučka družina Mijata Tomića prvi puta je u Požegi gostovala 10. ožujka 2012. godine, povodom obilježavanja Dana grada Požege. Od tada sve do danas panduri i hajduci razvijaju i svake godine jačaju prijateljske odnose.

01. srpnja 2017. Trenkovi panduri su sudjelovali u kulturnim zbivanjima koja su se održavala u Tomislavgradu. Tako smo sudjelovali na obilježavanju 20. obljetnice osnutka Hajdučke družine Mijata Tomića i 25. obljetnica utemeljenja brigade Kralja Tomislav HVO.

Program je počeo Sv. Misom u duvanjskoj spomen-bazilici koju je predvodio fra Sretan Ćurčić, nakon mise formirana je svečana kolona koja je predvođena limenim orkestrom  Oružanih snaga BiH  prošla ulicama Tomislavgrada te kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Svijeću za poginule i nestale hrvatske branitelje ispred Trenkovih pandura zapalio je , predsjednik udruge Vladimir Potnar.

Nakon polaganja vijenaca mimohod je krenuo do zgrade Općine Tomislavgrad gdje je načelnik općine Ivan Vukadin izvršio smotru povijesnih postrojbi a nakon smotre predstavnike povijesnih postrojbi primio u svoj očinski ured.

U hotelu Tomislav održana je svečana akademija povodom  25. obljetnice utemeljenja Brigade kralja Tomislava.

U večernjim satima panduri su sudjelovali u izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Prije samog početka revijalnog izbora voditelj je predstavio povijest Trenkovi pandura kao i drugih postrojbi koje su sudjelovale u programu.  U reviji i natjecanju sudjelovalo je 27 djevojaka iz 21 zemlje ( Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bolivija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Čile, Italija, Kosovo, Mađarska, Novi Zelan, Njemačka, Paragvaj, Rumunjska, SAD, Slovenija, Srbija, Švedska i Švicarska) 

Titulu najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske pripalo je Andrei Radman iz Švedske.

Panduri su ovom prilikom obišli kulturna i povijesna mjesta duvanjskog kraja te se upoznali sa njihovom povijesti, tako smo obišli Park prirode Blidinje, grob Mijata Tomića i Dive Grabovčeve, pećinu Mijata Tomića, Blidinjsko jezero,  franjevački samostan i šumski rezervat Masna Luka i nekropolu stećaka u Dugom polju. Harabaša Branko Matić upoznao je pandure sa povijesnim znamenitostima duvanjskog kraja te poviješću narodnog junaka Mijata Tomića.

U nedjelju 02.07.2017. u prijepodnevnim satima, hajducima je predstavljena povijest Trenkovih pandura koje je prezentirao nastavnik povijesti  Vlado Soldo, profesor Goran Hruška i predsjednik udruge Vladimir Potnar.

Dogovorene su nove aktivnosti pandura i hajduka koje će se održati do kraja godine te sljedećih godina.

Fotografije sa sureta možete pogledati na Facebook stranici Povijesne postrojbe Trenkovi panduri i OVDJE