Slideshow CK

Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk u Požegi
Ovako to izgleda kada se pandur ženi
Dan grada Požege
Skupština udruge
Vječno počivalište Franje baruna Trenka u Kapucinskom samostanu u Brnu
Povijesna postrojba Trenkovi panduri u Zagrebu 1942.
Dan grada Požege
Međunarodno vojno hodočašće - Lurd
Međunarodno vojno hodočašće - Lurd
Aurea fest povijesnih postrojbi Požega
Polaganje vijenaca na Ovčari - Vukovar
Pandurski vinski podrum
Trenkovi panduri
Panduri u Mariji Bistrici
Polaganje vijenaca na Ovčari - Vukovar
Iskazivanje počasti žrtvama Vukovara na Memorijalnom groblju u Vukovaru
Vincelovo u Kutjevu d.d.
Panduri u Vojarni 123. brigade u Požega
Vojarna 123. brigade Požega
Skupština Europskog saveza
Kolektivna nagrada Grada Požege
Predsjednica Republike Hrvatske u Požegi
Krštenje mošta vinarije Kutjeva d.d
Prisega ročnika na dragovoljnom služenju vojnog roka- Trg Sv. Trojstva- Požega
Trenkovi panduri na prijemu u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske - Pantovčak
U posjetu starim podrumima vinarije Kutjeva d.d.
Trenkovi panduri u posjeti Kapucinskom samostanu u Brnu.
Trenkovi panduri u Gradskom muzeju Grada Brna u Češkoj
Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk - Brno , Češka
Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk - Brno, Češka
Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk u Brnu
Otvorenje izložbe, Novo lice legende- Franjo barun Trenk - Brno, Češka

Franjo barun Trenk se vratio na svoje imanje u Pakrac nakon 276 godina 26.03.2021.

 

Sinoć je u Gradskom muzeju Pakraca otvorena izložba "Barun Trenk" - Novo lice legende . Nakon Požege, Bjelovara, Slavonskog Broda i Gospića izložba je sinoć predstavljena u Pakracu.

Uz epidemiološke mjere i manji broj uzvanika izložba je otvorena ispred muzeja gdje su bili nazočni, ravnateljica muzeja Jelena Hihlik, gradonačelnica Grada Pakraca i saborska zastupnica Anamarija Blažević, predsjednik povijesne postrojbe Trenkovi panduri Vladimir Potnar, predstavnik Državnom arhiva Slavonski Brod odjel Požega, profesor povijesti i geografije Goran Hruška, predstavnici Gradskog muzeja Požega i Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije "PANORA".

Ravnateljica muzeja Jelena Hihlik pozdravila je sve prisutne i obratila se nazočnima naglasivši da je ova izložba stigla iz Gradskog muzeja Brna te je u Češkoj proglašena najboljom izložbom 2020.godine. Nakon uvodne riječi ravnateljice, nazočnima se obratio predsjednik Povijesne postrojbe "Trenkovi panduri" Vladimir Potnar . „U principu, ja sam glavni krivac zašto je izložba iz Češke došla u Hrvatsku.“, izjavio je ovom prigodom Potnar, istaknuvši kako smo 2018. godine prilikom boravka u Brnu prihvatili poziv Muzeja grada Brna za sudjelovanje u svečanom otvorenju izložbe 02.10. 2019. Na istom sastanku sa zamjenikom ravnatelja Gradskog muzeja Brna, Mag Petr Vachůtom dogovorili smo preseljenje izložbe iz Brna u Požegu. Što se i desilo 2020. Tada nismo razmišljali kako će ova izložba biti izložena u drugim gradovima Hrvatske jer je naš cilj bio da bude izložena u Požegi- naglasio je Potnar koji je nazočnima iznio nekoliko povijesnih činjenica o Trenku i vlastelinstvu Pakrac.

Pakračka gradonačelnica te saborska zastupnica Anamarija Blažević. Istaknula je kako cijeni povijesna istraživanja, međutim su joj draže legende na kojima se može stvoriti dobra priča turističkog karaktera. Anamarija je navela kako je činjenica da je barun Tenk dio povijesti ovog kraja te da je njegovo vlastelinstvo bilo na pakračkom području, čemu svjedoči i zgrada nekadašnje pakračke Učiteljske škole i gimnazije koja datira iz njegova vremena. Izrazila je nadu o suradnji sa Pleternicom i Trenkovom u vezi atraktivne i lijepe turističke priče. Nakon toga je gradonačelnica Anamarija svečano otvorila izložbu.

Franjo barun Trenk je u ožujku 1745. godine za vrijeme boravka u Beču dogovorio kupnju vlastelinstva Pakrac i Pleternica za iznos od 96 000 forinti.

Pakrac je Trenku bilo najvrednije, najljepše i najplodnije imanje, brojalo je 35 sela i 173 sesije ili zemljišnih posjeda.

Nakon Gradskog muzeja Pakrac izložba seli u Novu Gradišku.